Gewichtsconsulente & Lifestylecoach 

         



 

“Gezonde” burger met frietjes

 

Ondanks de vele reacties voor pizza, was de burger met frietjes met 33 van de 61 stemmen tóch de winnaar.  

Dus bij dezen een ‘gezond’ recept voor een burger met frietjes. Waarom gezond tussen haakjes staat? Omdat ik niet hou van producten labelen in gezond of ongezond. Waar het naar mijn mening om gaat is de keuzes die je maakt. Sommigen zijn verstandig in de zin van: dit zijn producten waar je lichaam wat mee kan. Sommigen zijn wat minder verstandig in de zin van: hier heeft je lichaam niet zoveel aan. Deze burger met frietjes bevat vooral verstandige keuzes, dus laat het je smaken!  

Omdat het aankomende week de “week zonder vlees” is, heb ik er een vegetarische hamburger van gemaakt. Eventueel kan je deze ook vervangen door tartaar of een kipburger. De burger kan je ook zelf maken. Zes leuke recepten voor vegaburgers vind je hier:  

Zouden jullie ook nog een recept willen voor een gezonde pizza? Laat het me weten en wie weet....  

Ingrediënten per persoon:

 

- 1 volkoren bolletje  

- 1 el hüttenkäse  

- 1 vegetarische hamburger  

- 3 plakjes tomaat  

- 50 gram komkommer met schil  

- rucola  

- 1 koolrabi  

- 1 el olijfolie  

- 1 el mayonaise op yoghurtbasis  

- paprikapoeder  

- kerriepoeder  

- peper en zout   

Bereidingswijze:

 

Verwarm de oven voor op 175 graden.   

Was de koolrabi, snijd hem in stukjes en verdeel over de bakplaat. Bestrooi dan de koolrabi met olijfolie, paprikapoeder, peper en eventueel zout en zet in de oven voor 30 minuten.   

Keer de frietjes halverwege om en voeg dan ook de vegetarische burger toe (airfryer kan ook). Snijd ondertussen het volkoren bolletje doormidden en besmeer met de hüttenkäse en peper en/of zout. Leg hierop de rucola, plakjes tomaat en plakjes komkommer en wacht tot de burger en de frietjes klaar zijn. Meng vervolgens de yoghurtmayonaise met het kerriepoeder. Serveer de burger en frietjes met de yoghurtmayo. Smakelijk eten!     

kCal                            510  

Eiwit                           25,9 g  

Vet                             23,9 g  

Waarvan verzadigd       3,3 g  

Koolhydraten               40,5 g  

Vezels                        13,8 g   

Natuurlijk ben je vrij om dit recept naar smaak aan te passen. Bovenstaande voedingswaarden kloppen dan niet meer. Let op met zout! Wij Nederlanders eten over het algemeen teveel zout, wat slecht is voor onze bloeddruk.